ANA SZEL: NORMATIVE, HOTĂRÂRI, DECRETE (titlu în lucru)
Masă de lucru și prezentare publică

8 iulie 2017
ora 17:00

Ana Szel va realiza o prezentare a contextului legislativ ce a guvernat funcționarea și evoluția cinematografiei române de-a lungul perioadei socialiste pornind de la o serie de documente ce se găsesc în arhiva Studioul cinematografic “Alexandru Sahia”.

Fondul arhivistic Sahia Film conține documente reprezentative pentru istoria regimului de producție cinematografică în România: planuri de producție, planuri tematice, dosare de producție ale filmelor, scenarii, comentarii, inovații tehnice, decizii, normative și decrete privind cinematografia, documente administrative, economice, tehnice, care exemplifică și re-constituie un model funcțional de punere în practică a politicilor culturale cinematografice de-a lungul perioadei comuniste.

Studioul cinematografic “Alexandru Sahia” a luat ființă în decembrie 1950, prin despărțirea societății de stat ROMFILM în două întreprinderi: Sahia Film Documentar și Jurnalul Cinematografiei de Actualitate și Studioul București – Centru de Producție Buftea. Societatea de stat ROMFILM a fost instituția responsabilă de naționalizarea cinematografelor și a caselor de film din țară și provine din întreprinderea CINEXFILM, care provine la rândul ei din întreprinderea FILMUL POPULAR, înființată în 1946. Activitatea Studioului Cinematografic Sahia a constat în producția filmelor documentare și a filmelor de Știință Popularizată și până în anul 1974 a produs săptămânal Jurnalul de actualității, Jurnalul Agricol, Jurnalul Pionierul, Orizont Științific Sportiv, Ediție Specială, Letopiseț. Din 1973 și până în 1989 Studioul a avut ca obiect de activitate realizarea de filme documentare, științifice, reportaje politice, filme comandă și letopisețe. După 1990 capacitatea de producție cinematografică a Studioului s-a redus, iar în 1991, prin hotărâre guvernamentală, instituția a devenit regie autonomă, în subordinea Departamentului de Informații Publice din cadrul Guvernului României.

Comunități Re-imaginate

+ NAȚIUNE ȘI NAȚIONALISM

+ MICRO-NARAȚIUNI

+ ANA SZEL, NORMATIVE, HOTĂRÂRI, DECRETE

+ MINNA HENRIKSSON ȘI SEZGIN BOYNIK – NAȚIONALISM ȘI ARTĂ CONTEMPORANĂ

+ SZABOLCS KISSPÁL, THE RISE OF THE FALLEN FEATHER

+ ANDREAS FOGARASI, VASARELY GO HOME (2011)

+ NEW NATIONALISMS – TOMÁŠ RAFA

Ana SZEL (1977) este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti și a Academiei de Muzica Tel Aviv. În paralel cu activitatea muzicală a urmat cursurile SNSPA (2001-2003), a fost audient al Masteratul de Științe Cognitive OPEN MIND (Facultatea de Filosofie) şi urmează în prezent cursuri la Școala Națională de Perfecționare Arhivistică. Împreună cu Ana Lungu a regizat, scris și produs lungmetrajul Burta balenei), film selecționat la în secțiunea „Cineasti del Presente” la Festivalul de Film de la Locarno, Festivalul de Film de la Sarajevo, Vancouver Film Festival. A lucrat ca director de casting și asistent de regie la Moartea domnului Lăzărescu. Pasionată de film și de potențialul poetic al cantităților de date ordonate, a fost membru în grupul de lucru pentru revitalizarea Arhivei Naționale de Filme inițiat de Ministerul Culturii. În prezent colaborează cu Arhiva Națională de Filme, unde urmează să inventarieze colecția de partituri muzicale ale filmelor românești și este membru în grupul de lucru Sahia, grup care coordonează decontaminarea și catalogarea arhivei de documente Sahia Film.