Andrei Nacu

Andrei NACU, Mulțimi, Submulțimi, Familii, proiect în spațiul public, 3 expoziții de fotografie în 3 scări de bloc din cartierul Nicolina din Iași, iulie-septembrie 2017

“Pe lângă dimensiunea matematică a termenilor (Teoria multimilor, familii de multimi) Mulțimi, Submulțimi, Familii are legătura și cu strategia pe care o folosesc sistematizând, clasificând taxonomic (identificând pattern-uri, motive, specificități) și analizând astfel arhive cu fotografii de familie, prin metoda teoriei întemeiată empiric (Grounded Theory) – o abordare inductivă, presupunând un proces de generare sistematică a conceptelor și teoriilor pe baza datelor colectate.” (Andrei Nacu)

“Albumul de familie poate influența cum ne privim trecutul, însă ce facem cu fotografiile, cum le folosim și cum ne raportăm la ele ține de prezent. Aceste dovezi ale existenței noastre sunt totodată parte a unui proces continuu de creare, recreare și înțelegere a ceea ce suntem noi acum. Cred că granița dintre fotografie și memorie este difuză si imposibil de trasat. Fotografia poate funcționa ca o barieră în fața memoriei când păstrăm în amintire doar ceea ce a fost fotografiat dar și ca suport al ei pentru a rememora unele amintiri. Fotografia de familie poate opera la intersecția dintre memoria personală și istoria socială, aceste serii analizând relația dintre albumul de familie și memoria perioadei comuniste din Romania, în procesul de re-evaluare a trecutului. ”(Andrei Nacu)

Andrei Nacu, Donald duck, serie de fotografii, 2017

Andrei Nacu, Mingea, serie de fotografii, 2017

Andrei NACU (n. 1984) trăiește și lucrează în Iași și Londra. În practica sa artistică folosește fotografia documentară, albumul de familie și arhiva fotografică pentru a crea proiecte ce analizează intersecția dintre memoria personală și istoria socială. În 2013 a absolvit un masterat în Documentary Photography la University of Wales, Newport, în Marea Britanie, iar în cadrul Universitații de Arte “George Enescu” Iași a absolvit cursurile de licență ale departamentului Foto-Video (2009). A expus în numeroase expoziții, printre care: Renaissance – Getty Images Gallery – London (2015), Uncertain States – Four Corners Gallery – London (2014), Guernsey Photography Festival, U.K. (2014), FreshFaced+WildEyed – The Photographers’ Gallery – London (2013), Edges – Ffotogallery – Cardiff, U.K (2013). În 2015 câștigă Renaissance Photography Prize și este nominalizat pentru Magnum Graduate Photographers Award și Bar Tur Photobook Prize.

www.andreinacu.ro

Andrei Nacu, De jur, împrejurul meu este patria, serie de fotografii, 2017